Els premis literaris Grau Miró

ORIGEN DELS PREMIS GRAU MIRO

Diversos historiadors locals del barri del Coll, en fer una conferencia oberta al barri  expliquen l’origen de la l’església de la mare de Déu trobada de la Fontrúbia, avui Verge del Coll, els seus propietaris i del monjo que va habitar aquesta capella-torre, de defensa, de l’església del segle XI, la de la Fontrúbia. La casa Miró, era la propietària de la capella. El primer document data del 1099. Els documents parlen que la capella era d’un sacerdot anomenat Grau Miró, el qual fa donació al Monestir de Sant Cugat del Vallès. Entre altres propietaris vinculats les finques s’estenen des del riu Besos al Llobregat. També, el sacerdot Grau Miró posseeix altres finques a Sant Joan Despí. Grau Miró, per diversos motius l’induïren a convertir la devota casa de la Verge en un convent de monjos, que amb  el suport del monestir de Sant Cugat del Vallès, el més famós de la contrada, els  plagué  als religiosos la implantació d’una petita comunitat a l’ombra de la verge del Coll. Tot aquest afer queda inscrit al monestir de Sant Cugat del Vallès, en el Cartulari de Sant Cugat, amb els números: 890, 891, i 892, foli 289 i 290.  Signen L’Abat Berenguer, Grau Miró, d’Ot sacerdot, d’Ainanric, Ramon Armengol, Berenguer Armengol, Pere Ramon, i l’Arnau, prevere i monjo que ha escrit en el dia i any sobredit.

Així va nèixer, el Priorat de la Fontrúbia, aquest depenent de Sant Cugat del Vallès, va existir dels segles XII al XVI. Actualment l’església del Coll depèn de l’ordre del Missioners del Sagrat Cor de Lluc ( Mallorca) i també deixa de ser una capella per a convertir-se en la parròquia del barri que porta el nom de la verge, El Coll.

Un cop situats en els orígens de la historia antiga del barri, neix una acció popular per a recuperar el nom del primer propietari i monjo, que va ser el Grau Miró.

Així mateix, s’aprofita per a canviar el nom de la plaça de Gibraltar existent fins el 2003 i s’inaugura una plaça que porta el nom del monjo Grau Miró. Hom creu que és qui va acabar  donant nom al barri del Coll.

En honor, a la historia i volent lligar la vida antiga amb l’actual d’història recent, l’Associació de Veïns Coll Vallcarca, edita i crea els  Premis Literaris Grau Miró, de ma del seu president i comissari dels premis, en Salvador Barrau, qui ja composa aquestes disciplines poètiques. Es així com els premis en literatura neixen amb les disciplines de : Haiku, Tanka i hiperbreus, en castellà i en català a l’any 2004 fins el dia d’avui el 2015.

Els premis Grau Miró, consten en una vademècum de la Universitat de Tokio en el seu estudi de la globalització del haiku en el món.  Actualment, s’ha estès a mitjançant l’internet allende fronteres, Sud Amèrica, Cuba, Europa, Ses Illes i l’Estat espanyol.

Els darrers anys s’ha fet una tasca infantil amb l’escola del barri vinculada  a la Parròquia del Coll, i de la Fontrúbia.

Avui , ja són un quants  milers de treballs que han passat per aquesta cita poètica tan singular d’ origen japonès en el nostre barri del Coll.


ORIGEN DE LOS PREMIOS GRAU MIRO

Diversos historiadores locales del barrio del Coll, celebrando  una conferencia abierta en el barrio  explican el origen de la iglesia  de Nuestra Señora del Coll encontrada en  la Fontrúbia, (fonte rúbea). Hoy  Virgen del Coll, sus propietarios y del monje que  habitó esta capilla-torre de defensa, de la iglesia del siglo XI, la de la Fontrúbia. La casa Miró, era la propietaria de la capilla. El primer documento fue  fechado en el año1099. Los  documentos hablan que, la capilla era de un sacerdote de nombre   Grau Miró, el cual,  hace  donación al Monaterio  de San Cugat del Vallés. Entre otros  propietarios vinculados, las fincas  se extienden desde el rio Besos, al rio Llobregat. También, el sacerdote Grau Miró es poseedor de otras fincas en San Joan Despí. Grau Miró, por diversos motivos, le indujeron   a convertir la devota casa de la Virgen  en un convento de monjes, que con la ayuda  del monasterio de San Cugat del Vallés ( San Cucufate) el más famoso  del valle les complació, dando a los religiosos la implantación de una pequeña  comunidad  a la ampara  de la sombra  de la virgen del  Coll. Todo este afer queda inscrito al monasterio  de Sant Cugat del Vallés, en el Cartulario de Sant Cugat, con los  números: 890, 891, i 892, folio 289 i 290.  Firman: el Abad Berenguer, Grau Miró, Ot sacerdote, de Ainanric, Ramón Armengol, Berenguer Armengol, Pere Ramón, y Arnau, presbítero  y monje, que ha escrito en el día y año de  calendas.

Nació así  el Priorato de la Fontrúbia éste, dependiendo de Sant Cugat del Vallés. Existió durante los siglos  XII al XVI. Actualmente, la iglesia del Coll depende  de la orden  de los Misioneros del Sagrado  Corazón,  de Lluc (Mallorca) y  también, deja  de ser una capilla para convertirse en la parroquia del barrio que lleva  el nombre de la virgen, El Coll.

Una vez situados en el origen de la historia antigua del barrio, nace  una acción cultural popular para recuperar el nombre del primer propietario y monje, que fue  Grau Miró.

Así mismo se aprovecha para hacer cambiar el nombre de la plaza  de Gibraltar, existente hasta el 2003, y se inaugura la misma plaza que ahora lleva  el nombre del monje Grau Miró. Quién todos creen  hoy,  que fue quien acabó  dando  el nombre al barrio del Coll.

En honor, a la historia y deseando vincular la vida antigua con  la actual reciente historia, la Asociación de Vecinos Coll Vallcarca, edita y crea los   Premios Literarios Grau Miró, de la mano de  su presidente y  Comisario de los premios, don Salvador Barrau, quién ya  compone estas  disciplinas poéticas. Es así,  como los  premios en literatura nacen con  las disciplinas de: Haiku, Tanka e  Hiperbrebes, en castellano y  en catalán, en el año 2004 hasta el día de hoy 2015.

Los Premios  Grau Miró, constan en un vademécum de la Universidad de Tokio en  su estudio de la globalitzación del haiku en el mundo.  Actualmente, se ha extendido mediante internet, allende fronteras, a: América del Sur, Cuba, Europa, Ses Illes, Cataluña, y Estado  español.

Los últimos años se ha hecho un esfuerzo para divulgar esta  labor poética, con la escuela del barrio vinculada  a la Parroquia del Coll, y  de la Fontrúbia, con los alumnos de  ésta.

Hoy, ya  son unos pocos miles de trabajos  que han pasado por esta cita poética tan singular de  origen japonés en nuestro  barrio del Coll.

2 pensaments sobre “Els premis literaris Grau Miró

  1. Retroenllaç: La Literatura lligada al barri |Premis Literaris Grau Miró | Un día un hada llegó a mi casa y llevaba una maleta llena de cuento, historias y leyendas...

  2. Retroenllaç: La Literatura unida al barrio |Los premios Literarios Grau Miró | Un día un hada llegó a mi casa y llevaba una maleta llena de cuento, historias y leyendas...

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.